Lezing Sef Derkx: de jaren ’50+’60 in Venlo

Datum/Tijd
Date(s) - 17/09/2019
2:00 pm - 4:00 pm

Categorieën Geen Categorieën


De jaren vijftig. Venlo likte de wonden van de Tweede Wereldoorlog. In de gebombardeerde gemeente was een nijpend gebrek aan woonruimte. Die nood zou het hele decennium worden gevoeld. De wederopbouw kwam op gang. Venlo werd een echte wederopbouwstad. Het zogenaamde Brugplan was visionair en modern. Veel panden werden echter in historiserend stijl gebouwd. Het Duitse kooptoerisme, de Butterfahrt, droeg bij aan het economisch herstel. De stad vond zijn DNA uit. De jaren vijftig waren ook de grote jaren van de Venlose vastelaovend. Noord-Limburg trok naar ’t stedje van lol en plezeer om het feest der feesten te vieren. Nederland maakte kennis met het fenomeen betaald voetbal. VVV speelde daarin een voorname rol en won in 1959 zelfs de KNVB-beker. Achteraf beschouwd lijkt de wereld van de jaren vijftig een wereld van zwart-wit. De beelden die tot ons komen uit die tijd zijn overwegend zwart-wit. De jaren zestig zijn als een waterkering in de tijd.
De wereld veranderde. Vertrouwde rolpatronen bleken sleets te zijn. Normen en waarden werden tegen het licht gehouden en herijkt. De jeugd emancipeerde en ontwikkelde een eigen smaak en levensstijl. Vooral muziek bracht jongeren bij elkaar. De jeugdcultuur bloeide in groot Venlo in deze periode. In de Prins van Oranje aan de Kaldenkerkerweg werden de zogenaamde Indische avonden georganiseerd, waar lokale en nationaal bekende bands optraden zoals Cuby & The Blizzards en The Outsiders met zanger Wally Tax, de jongen met de langste haren van Nederland.
In De Prins van Oranje kwam indertijd de fine fleur van de Nederlandse beatmuziek. Maar het was niet het enige podium. In parochiezalen als Copacabana, De Maagdenberg, ’t Knibbelke en Ons Huis traden lokale en regionale bands op. Je kon ook terecht in Tegelen, Maasbree, Sevenum, Horst en Beringe om te genieten van muziek. In cafés en sociëteiten, zoals de HTS-soos aan de Panhuisstraat en het O.O.C. aan de Heutzstraat, traden groepen op. In Venlo en omgeving woedde vanaf de jaren zestig een waar muziekvirus, dat tal van bands heeft voortgebracht zoals The Vampires, Les Mystères, Scarface, Static, Trip en Obsession.
De lezing heeft niet de pretentie om de jaren vijftig en zestig volledig in kaart te brengen. Je zou het eerder een associatieve zoektocht kunnen noemen naar de jaren van onze jeugd. Het is meer bedoeld als aanjager om herinneringen die we hebben aan die periode met elkaar te delen en te vertellen aan de generaties die erna kwamen. Want een bijzondere tijd dat was het wel.

Datum     : Dinsdag 17 september 2019
Aanvang : 14.00 uur
Locatie    : Grand Café Maagdenberg, Maagdenbergplein 11, 5915 CW Venlo
Kosten    : € 5,00 voor leden JvV,  introducés € 7,50 incl. kop koffie /thee
Aanmelden:
Vóór 10 september a.s. per e-mail: info@jongerenvanvroeger.nl of tel. 077 3260 409 (‘s avonds na 19.00 uur)